Ημέρα Δράσεων για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Εκτύπωση

 

  

 

 

 

 

 

Στο Γυμνάσιο Περάματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του σχολείου μας. Πιο συγκεκριμένα, εστιάσαμε στην κατανόηση από την πλευρά των μαθητών, των δυνατοτήτων των ΑΜΕΑ, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, εκ των οποίων μεγάλο μέρος αφορά σε ζητήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά και τη στάση του κοινωνικού συνόλου απέναντί τους. 

 

Οι μαθητές κάθε  τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες και, μετά από μια ενημέρωση και σύντομη γνωριμία με τη νοηματική γλώσσα και τη γραφή braille, πήραν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στην αυλή του σχολείου και σύμφωνα με τα μέτρα για τον covid 19. Οι δραστηριότητες αυτές σχετίζονταν με αισθητηριακές αναπηρίες, όπως η τύφλωση και η κώφωση, αλλά και με κινητικές αναπηρίες και δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα.

 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, οι  μαθητές του σχολείου έπαιξαν ποδόσφαιρο,  ζωγράφισαν με κλειστά μάτια, έπαιξαν βόλλεϋ καθισμένοι σε καρέκλες, δοκίμασαν καθισμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο με ποιο τρόπο κινείται κάποιος με αυτό το μέσο και πατώντας ένα buzzer(παιχνίδι με κουδουνάκι) έμαθαν να αναγνωρίζουν τις ημέρες της εβδομάδας στη νοηματική γλώσσα. Έγινε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε από κοινού και με παιγνιώδη τρόπο πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται για να υπερβεί κάποιος τις αντικειμενικές δυσκολίες της αναπηρίας του και να κατορθώσει, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να κυνηγήσει τους στόχους και τα όνειρά του. 

 

Οι δράσεις μας διοργανώθηκαν από το Διευθυντή του σχολείου,
Παρασχάκη Αντώνη και από τους εκπαιδευτικούς Νεονάκη Γιώργο και Παπαδουράκη Αγγελική.

 

Όσον αφορά στην επίβλεψη των μαθητών κατά τη διάρκεια των δράσεων, σημαντική ήταν η συμβολή των εκπαιδευτικών: Βουμβουράκη Πελαγίας, Γαλανάκη Σοφίας, Γιακουμάκη Άρη, Κονιού Μαρίκας, Κωσταριδάκη Πόπης, Ματιάκη Βασιλικής, Τσισκάκη Νίκου.

 

 

 

 

Friday the 26th. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ - Διαχείριση Ιστοτόπου: Λαγουδάκη Μαρία ΠΕ19