Δράσεις - Εκδρομές

Εκτύπωση

 

 

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ   2022-23

 

 

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε ένα συνοπτικό βίντεο με τις δράσεις που έγιναν στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2022-23.

 

 

Πώς σας φάνηκε το παραπάνω βίντεο;

Σας άρεσαν οι δράσεις μας;

Θέλετε να μας πείτε τη γνώμη σας και τις προτάσεις σας;

Συμπληρώστε αν θέλετε την παρακάτω φόρμα-ερωτηματολόγιο για να μας καταθέσετε τη γνώμη σας αλλά και τις απόψεις, τις συμβουλές και τις ιδέες σας.

Θα χαρούμε πολύ να τις μάθουμε γιατί για μας ...

Η γνώμη σας μετράει...!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της…

Μια χρονιά που είχε –όπως όλες άλλωστε- τα «γυρίσματά» της ...

τις δυσάρεστες και τις όμορφες στιγμές της.

 

Μια από τις μέρες που θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη είναι η εκδήλωση μας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου στο «Στέκι» Περάματος. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση για τα «γυρίσματα» του έρωτα, βασισμένη σε ένα ποίημα σταθμό για την κρητική λογοτεχνία, τον Ερωτόκριτο, του Βιτσέντζου Κορνάρου.  

 

 

Στο πρώτο μέρος οι μαθητές παρουσίασαν ένα μουσικο-θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Του κύκλου τα γυρίσματα» με αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο και η χορωδία τραγούδησε τραγούδια σχετικά με το θέμα του έρωτα. Στη συνέχεια, έγινε η απονομή των βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες για τα αθλήματα στα οποία συμμετείχαν και δόθηκαν στους μαθητές της γ΄γυμνασίου αναμνηστικά ενθύμια. Τέλος, παρακολουθήσαμε ένα video με τις δράσεις και τις εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά και συγκινηθήκαμε πολύ!

 

 

 

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης,  οι μαθήτριες της ομάδας νοηματικής του σχολείου μας  παρουσίασαν το τραγούδι «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» σε μια απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

 

 

 Ακολούθησε το μουσικο-θεατρικό δρώμενο «Έρις και Τούλα», ο Ερωτόκριτος αλλιώς… , μια σύγχρονη εκδοχή του ποιητικού έργου. Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα των  Ανδρεδάκης Κ., Κλάδος Α., Λαγουδάκης Α., ενώ μαθητές του σχολείου, μέλη του ομίλου «Βρακοφόρων»,  χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.  

 

 

 

 

Ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη τους στη διεξαγωγή της εκδήλωσης το Δήμο Περάματος Μυλοποτάμου και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

 

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

 

 

  

 

  

 

     ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

 

 

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

 

 

 

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την Πέμπτη 24 Απριλίου 2023 στο Γυμνάσιο Περάματος τους εκπροσώπους του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό, κυρία Κλάδου Ειρήνη και κύριο Μελισσινό Παύλο. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Με τα μάτια του άλλου» που υλοποιείται τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις: Παπαδουράκη Αγγελική, Συντυχάκη Άννα και Χρυσικού Λουκία.

 

 

 

  

Οι μαθητές του προγράμματος παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα- How to train an antihero». Μια παραγωγή του συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα. Με αφορμή την προβολή της ταινίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εκπροσώπους του συλλόγου για ζητήματα που αφορούν στα παιδιά με αναπηρίες, τις ικανότητες και την ψυχική τους δύναμη και να αντιληφθούν τη «θεραπευτική» λειτουργία της τέχνης.

 

 

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να σχεδιάσουν  παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο σχολείο για την καλύτερη ένταξη μαθητών με αναπηρίες και τη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού σχολείου. Τέλος, οι μαθητές, μέσω της τέχνης εξέφρασαν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, έγραψαν στίχους συμπληρώνοντας φράσεις που τους δόθηκαν, ζωγράφισαν το καράβι που πλέει στη θάλασσα με οδηγό τις ανθρώπινες αξίες και σχεδίασαν την «Πολύχρωμη πόλη» που χωράει όλο τον κόσμο.

 

 

 

Σας ευχαριστούμε θερμά κυρία Ειρήνη και κύριε Παύλο που μας επισκεφτήκατε

και ελπίζουμε να περάσατε όμορφα όπως κ εμείς! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2022

 

 

 

Κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα για να διαβάσετε το βιβλίο που φτιάξαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία όπως γιορτάστηκε φέτος στο σχολείο μας.

 

 

  

 

 

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ   2021-22

 

 

 

 

 

 

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2021

 
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ86

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Στο Γυμνάσιο Περάματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του σχολείου μας. Πιο συγκεκριμένα, εστιάσαμε στην κατανόηση από την πλευρά των μαθητών, των δυνατοτήτων των ΑΜΕΑ, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, εκ των οποίων μεγάλο μέρος αφορά σε ζητήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά και τη στάση του κοινωνικού συνόλου απέναντί τους. 

 

Οι μαθητές κάθε  τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες και, μετά από μια ενημέρωση και σύντομη γνωριμία με τη νοηματική γλώσσα και τη γραφή braille, πήραν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στην αυλή του σχολείου και σύμφωνα με τα μέτρα για τον covid 19. Οι δραστηριότητες αυτές σχετίζονταν με αισθητηριακές αναπηρίες, όπως η τύφλωση και η κώφωση, αλλά και με κινητικές αναπηρίες και δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα.

 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, οι  μαθητές του σχολείου έπαιξαν ποδόσφαιρο,  ζωγράφισαν με κλειστά μάτια, έπαιξαν βόλλεϋ καθισμένοι σε καρέκλες, δοκίμασαν καθισμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο με ποιο τρόπο κινείται κάποιος με αυτό το μέσο και πατώντας ένα buzzer(παιχνίδι με κουδουνάκι) έμαθαν να αναγνωρίζουν τις ημέρες της εβδομάδας στη νοηματική γλώσσα. Έγινε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε από κοινού και με παιγνιώδη τρόπο πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται για να υπερβεί κάποιος τις αντικειμενικές δυσκολίες της αναπηρίας του και να κατορθώσει, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να κυνηγήσει τους στόχους και τα όνειρά του. 

 

Οι δράσεις μας διοργανώθηκαν από το Διευθυντή του σχολείου,
Παρασχάκη Αντώνη και από τους εκπαιδευτικούς Νεονάκη Γιώργο και Παπαδουράκη Αγγελική.

 

Όσον αφορά στην επίβλεψη των μαθητών κατά τη διάρκεια των δράσεων, σημαντική ήταν η συμβολή των εκπαιδευτικών: Βουμβουράκη Πελαγίας, Γαλανάκη Σοφίας, Γιακουμάκη Άρη, Κονιού Μαρίκας, Κωσταριδάκη Πόπης, Ματιάκη Βασιλικής, Τσισκάκη Νίκου.

 

 

 

  

 

Οι Ευχές μας στη Νοηματική Γλώσσα με πολλή αγάπη!!!

 

 

 

 

 

 

Εκδρομή Α' Γυμνασίου σε Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ86

 

 

 

Α1 και Α3 Γυμνασίου Περάματος

 

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε το φυλλάδιο σχετικά με την εκδρομή.

 

 

 

 

 

 

 

Ημέρα για το Σύνδρομο Down

 
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ86

 

Στις 21 Μαρτίου οι μαθητές τμημάτων του γυμνασίου Περάματος ενημερώθηκαν για το σύνδρομο Down. Αναγνωρίσαμε χαρακτηριστικά των ατόμων με το σύνδρομο αυτό, ανακαλύψαμε ότι είναι δίπλα μας, ότι όλοι γνωρίζουμε άτομα με down που βρίσκονται είτε στον περίγυρο μας είτε στις οικογένειές μας.

Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν για τις δυσκολίες, τον τρόπο και το προσδόκιμο ζωής τους, τα εργασιακά και ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα. Έπειτα, διαβάσαμε το ακόλουθο ποίημα του μικρού Marco, ενός μαθητή με σύνδρομο Down:

Ανταλλαγές

«Σου δίνω και μου δίνεις
αγάπη κι ελπίδες.
Μια λάμψη έχουν τα 
μάτια
και σε μάτια αντανακλούν
αγάπη κι ελπίδες.
Η λάμψη φωτίζει τη 
θάλασσα.
Δίνω μια και σπάω το γυαλί
και αγγίζω την καρδιά που χάλασα.
Κι όταν σπάσει το γυαλί,
ανακυκλώνεται η ζωή
και αυτό σημαίνει αγάπη.
Σου
 δίνω και μου δίνεις
αγάπη κι ελπίδες…»

 Kαταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αν και το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ξεχωριστό, όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη και ελπίδα για κάτι καλύτερο στη ζωή τους.

 Τέλος, βγάλαμε τα παπούτσια μας, καθίσαμε κυκλικά και φωτογραφίσαμε τις διαφορετικές μας κάλτσες  για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο ότι μια εικόνα με χρώμα είναι πιο όμορφη από μια μονόχρωμη•ότι η ίδια η ζωή μας είναι πιο ενδιαφέρουσα όταν γύρω μας υπάρχουν «διαφορετικοί» άνθρωποι που της δινουν ένα ξεχωριστό νόημα!

 

Παπαδουράκη Αγγελική

 

Φιλόλογος τμήματος ένταξης 

 

 

 

 

 

Sunday the 21st. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ - Διαχείριση Ιστοτόπου: Λαγουδάκη Μαρία ΠΕ19